Ocimum basilicum

O. sanctum (pyhä basilika)

 

Kuva tulossa kesällä

 

Basilikan nykyinen suosio huomioon ottaen on hämmästyttävää, kuinka ristiriitainen sen maine on ollut kautta aikojen. Muinaisille kreikkalaisille ja roomalaisille yrtti oli vihamielisyyden ja mielenvikaisuuden vertauskuva. He uskoivat, ettö todella tuoksuvan basilikan kasvattamiseksi piti siemeniä kylvettäessä huutaa ja sadatella vihaisesti. Muissa kansaperinteissä basilika on yhdistetty rakkauteen. Satojen vuosien ajan Italiassa on ollut tapana, että nainen laittaa ruukkubasilikan parvekkeelleen kutsuksi rakastajalleen.

Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset varoittivat nauttimasta basilikaa sisäisesti. Heidän mukaansa se aiheutti mielenvikaisuutta ja sisäloisten äkillisen lisääntymisen. 1600-luvulle tultaessa basilikaa käytettiin laajalti Euroopassa lääkkeenä vilustumiseen, syyliin ja suolistoloisiin.

Basilikan eteerinen öljy tappaa sisäloisia. Intialaisten tutkijoiden mukaan basilika tappaa iholta bakteereja ja aknen hoidossa siitä on saatu lupaavia tuloksia. Kansanlääkinnässä basilikaa on käytetty monien infektiotautien hoitoon.

Yrttiteen valmistukseen käytetään 2-3 teelusikallista kuivattuja lehtiä kupilliseen kiehuvaa vettä. Haudutetaan 10-20 minuuttia. Juodaan enintään 3 kupillista päivässä. Lääkinnällsiin tarkoituksiin ei basilikaa saa antaa alle 2-vuotiaille lapsille. Vanhemmille lapsilleja yli 65-vuotiaille käyttö aloitetaan miedoilla valmisteilla ja voimakkuutta lisätään tarpeen mukaan.

Terveille aikuisille, joilla ei ole maksasairautta, basilika on turvallinen yrtti, kun noudatetaan ohjeiden mukaista annostusta. BASILIKAN ROHDOSKÄYTÖSTÄ TULEE NEUVOTELLA LÄÄKÄRIN KANSSA.

Basilika on yksivuotinen ruohokasvi, joka voi kasvaa 60cm korkeaksi. Basilikaa on helppo kasvattaa siemenistä. Basilikasta käytetään lehdet tuoreina tai ne kuivataan ja säilötään ilmatiiviisiin läpinäkymättömiin purkkeihin. Ne voi myös pakastaa sellaisenaan.

 

Lähde: Michael Castleman, Terveyskasvit, 2000, Otava