Pläjäytetäämpäs heti perään toinen herkkupommi, ai että tämä on niin suussasulavaa...

Anteeksi kamalan huono kuva, joka ei tee kakaun herkullisuudelle ollenkaan oikeutta! Ohje löytyi täältä

 

 

 

Pohja

225g sokeria
425g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
225g voita
1 muna
1dl maitoa

 

Sekoita kulhossa 225g sokeria, 425g vehnäjauhoja ja 1tl leivinjauhetta. Nypi joukkoon voi ja vaivaa sitten sekaan 1 muna ja 1dl maitoa. Siirrä taikina jääkaappiin tasaantumaan noin tunniksi. Jaa taikina sitten kolmeen yhtä suureen osaan ja kauli ne pyöreiksi, saman kokoisiksi levyiksi kahden leivinpaperin välissä (piirrä leivinpaperiin pyöreä malli). Paista levyt yksitellen 175 asteessa noin 15 minuuttia, kevyesti vaalean ruskeiksi. Jäähdytä levyt

 

Täyte

1,2kg (suomalaisia) omenoita
2dl vettä
2dl sokeria
1dl vaniljakreemijauhetta (kreemin voi tehdä myös itse)
3dl vettä

 

Kuori ja lohko omenat, paloittele lohkot vielä kolmeen osaan. Siirrä omenapalat kattilaan ja lisää 2dl vettä ja 2dl hienoa sokeria. Keitä n. 5 minuuttia niin, että palat pehmenevät mutta eivät vielä soseudu. Anna omenapalojen jäähtyä ja maustua liemessään. Kaada lopuksi liemi siivilän läpi pois (saat siitä kostutusmehun, ja jää vielä juotavaksikin). Tee vaniljakreemi vatkaamalla vesi ja kreemijauhe sekaisin n. 5 minuutin ajan. Ota pieni osa (n. 1/4 - 1/5 koko määrästä) omenapaloista erilleen ja soseuta ne haarukalla. Sekoita loput omenapalat vaniljakreemiin

 

Marenki

9rkl sokeria
4 kananmunan valkuaista

 

Vatkaa 4 kananmunan valkuaista kovaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen joukkoon 9rkl sokeria hyvin vatkaten, vatkaa kaikkiaan n. 10 minuutin ajan.

 

Kostutus

n. 1dl omenoiden keitinlientä

 

Kokoa omenahyve: Laita ensimmäinen muropohja uuninkestävälle tarjoilulautaselle. Kostuta se kevyesti omenaliemellä. Laita pohjan päälle puolet vaniljakreemi-omenaseokseesta. Nosta toinen pohja edellisen päälle ja kostuta, ja laita loput täytteestä päälle. Laita viimeinen pohja päällimmäiseksi, kostuta se ja levitä sen päälle soseutetut omenapalat. Levitä marenki huolellisesti kakun päälle pursottimella. Paista omenahyvettä 150 asteisessa uunissa, alaosassa noin 20 minuuttia, että marenki kuivuu ja saa kauniin vaaleanruskean pinnan. Jäähdytä valmista omenahyvettä muutama tunti tai yön yli jääkaapissa, tarjoile vaniljakastikkeen kanssa