Thymus vulgaris  (timjami eli tarha-ajuruoho, ei talvehdi Suomessa luontaisena, sitä viljellään yksivuotisena)

Thymus serpyllum (kangasajuruoho, Suomessa luonnonvarainen)

Thymus pulegioides (nurmiajuruoho, Suomessa luonnonvarainen)


Kuva tulossa kesällä kunhan saadaan kasvi kasvuvauhtiin!

 

Parsley, sage, rosemary and thyme... eli persiljaa, salviaa, rosmariinia ja timjamia - niitä kerrotaan laulussa kasvavan Scarborough Fairissa. Näiden voimaa antavien kasvien nimiä toistelemalla entisaikojen ritarit uskoivat saavansa rohkeutta sankaritöihin.

Timjamilla on pitkät perinteet antiseptisena aineena, yskänlääkkeenä ja ruoansulatuksen edistäjänä.

Keskiajalla timjami liitettiin rohkeuteen. Vuosisatojen vieriessä timjami toimi antiseptina ruttojen raivotessa. Melankoliasta kärsiviä neuvottiin nukkumaan timjamitäytteisellä tyynyllä. 1500-luvulla timjamia suositettiin niin lepraan, iskiakseen, pääkipuihin kuin epilepsiaan.  Myöhemmin todettiin myös että timjami on varma lääke piinallisiin painajaisiin. Timjamin väitettiin lisäksi jouduttavan naisten kuukautisia, helpottavan ja nopeuttavan synnytystä ja poistavan jälkeiset.

Timjamin aromaattinen öljy sisältää vaikuttavina aineina mm. tymolia ja karvakrolia. Molemmat ovat säilyvyyttä parantavia, bakteereja ja sieniä tappavia. Ne myös irrottavat limaa ja voivat parantaa ruoansulatusta. Timjamin murskattuja lehtiä voi käyttää ensiapuna pikkuhaavoihin ja naarmuihin. Kansanlääkinnässä timjamia on käytetty limanirrottajana. Saksassa timjamia määrätään nykyisin monesti lääkkeeksi yskään, hinkuyskään ja keuhkolaajentumaan.

Rohto, jolla rauhoitetaan vatsaa, lievitetään yskää tai helpotetaan kuukautisvaivoja tehdään seuraavasti: 2 teelusikallista kuivattua timjamia laitetaan kupilliseen kiehuvaa vettä. Haudutetaan 10 minuuttia. Nautitaan kolmesti päivässä.

Alle 2-vuotiaille lapsille ei timjami käy lääkkeeksi. Vanhemmille lapsille ja yli 65-vuotiaille käyttö aloitetaan miedoilla valmisteilla ja vahvuutta lisätään tarpeen mukaan. TURVALLISINTA ON KÄYTTÄÄ TIMJAMIA YRTTINÄ. Jo muutama teelusikallinen timjamiöljyä voi olla myrkyllinen annos ja aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua, heikkoutta, kilpirauhashäiriöitä, sydämen ja hengityksen heikkenemistä. Kilpirauhasen toiminnan häiriötä potevien on syytä neuvotella lääkärin kanssa ennen timjamin lääkkeenomaista käyttöä. ÄLÄ KOSKAAN NAUTI TIMJAMIÖLJYÄ SISÄISESTI. Timjamin rohdoskäytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa.

Timjamia voidaan lisätä siemenistä, pistokkaista ja juurista jakamalla. Lehdet ja kukkalatvat kerätään juuri ennen kukintaa. Kuivataan ja säilötään ilmatiiviissä purkeissa, jotta aromaattiset öljytä eivät karkaa. Timjami kukkii keskellä kesää.

Lähde: Michael Castleman, Terveyskasvit, 2000, Otava