Hei vaan kaikki, pitkästä aikaa! Ja hyvää alkusyksyä, minä tykkään! Meille kuuluu näitä syksyn kiireitä, miehellä viimeisiä urakointeja (nooo, vielä pari kuukautta), peltotöitä, lämpimän konehallin rakennusta, pihalla viimeisiä istutuksia, lasten kerhot ovat alkaneet ja kaikki on yskässä :/

 

Kesällä tuli kudottua "odotussukkia" muutamat kappaleet, eli illalla lasten mentyä nukkumaan, minä käperryin sohvan nurkkaan kutomaan ja odottamaan miestä pellolta kotiin ja tässä vähän tulosta

 

Pikku-Ukon sukat ovat jo olleet kovassa käytössä

 

Isomman Ukon sukat odottelee vielä kylmempiä ilmoja. Mulle kävi näiden kanssa sama kuin joskus aikaisemminkin joidenkin sukkien kanssa, eli olin keväällä jo aloittanut ja kutonut toisen sukan ja kun rupesin toista sukkaa kutomaan niin huomasin, etten muista miten olen tehnyt kärkikavennukset, en ainakaan niin kuin ohjeessa käskettiin tehdä, joten kärjet ovat sitten erilaiset, mutta eihän ne sieltä kumpparista mihinkään näy :D

 

Tinttana sai Junasukat, joiden kuviointi ei oikein mun mielestä pääse oikeuksiinsä tällaisessa värillisessä langassa, pitäs olla yksiväristä lankaa mun mielestä. Junasukkien ohjeen ja tarinan löysin täältä  ja ihan alkuperäinen ohje ja tarina täältä

 

Luo 10 s jokaiselle puikolle ja neulo 12 krs 2o, 2n joustinta.
*Neulo 4 krs nurin, 4 krs oikein, 4 krs nurin ja 12 krs 2x2 joustinta.*. Toista *-*.
Neulo kantalappu 12 krs puikoilla 1 ja 4 ja tee kantapohjan kavennus; jaa silmukat kolmeen osaan niin, että keskellä on 6 ja reunoilla 7 s.
Poimi kantalapun sivuista 7 lisäsilmukkaa ja neulo terän suora osuus: *4 krs puikkojen 2 ja 3 silmukat nurin (jalkaterän päälle) ja loput oikein, 4 krs kaikki silmukat oikein.* Toista *-* 2 kertaa.
Neulo vielä 4 krs päällipuolen s:t nurin ja alapuolen oikein.
Tee sukan kärkeen nauhakavennus: ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeiset s:t oikein yhteen ja toisen ja neljännen puikon alussa toinen ja kolmas s. kavennus ylivetäen.
Kun jäljellä on 4 s, katkaise lanka ja pujota se 2 kertaa s:n läpi. Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.

 

Sukan tarina


Tämän sukan sydämellisen ja mieleenpainuvan tarinan kertoi meille Eila Turenius neulekoulussa Kaarakan talossa. Alkuperäiset valkoiset sukat ovat Terttu Latvalalla varmassa tallessa. Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana.

Kerttu Latvala neuloi elämänsä aikana useita satoja sukkia tällä samalla mallilla, uudet sukat aina kun tuttavapiiriin syntyi uusi vauva.  Myös Terttu Latvala on neulonut yli 200 paria ja Eila Tureniuskin yli 50 paria.
Paitsi että sukka on kaunis katsella, se pysyy erittäin hyvin pienen lapsen jalassa.

Tämä ohje on saanut valtaisan suosion sivuillamme - jos se jostain syystä on poistunut, ei aikaakaan kun saamme viesti, että lisätkää se nyt ihmeessä takaisin. Toivomme, että tällä ohjeella neulotut sukat lämmittävät mahdollisimman monia pieniä jalkoja jatkossakin!